Kalevan Kierros

6 lajia kestävyysmatkoina, joka vuodenajalle jotain

Kalevan Kierros on kuuden kestävyyslajin kunto- ja kilpaurheilutapahtuma. Kierros motivoi kuntoilijaa säännölliseen liikkumiseen ja koettelee urheilijaa erilaisilla vaatimuksillaan. Harjoittelu ei ole yksipuolista, kun kilpailulaji vaihtuu säännöllisesti noin kahden kuukauden välein.

Kierros lähtee käyntiin, kun tammi-helmikuun vaihteessa luistellaan 30 kilometriä. Sen jälkeen on noin kuukausi aikaa hioa hiihtokunto huippuunsa ja valmistautua 54 km:n rypistykseen. Toukokuun lopun n. 15 km suunnistukseen ei ole sitten aikaa valmistautua kuin puolitoista kuukautta, joten aika kannattaa käyttää tarkoin hyödyksi. Kesä-heinäkuun vaihteessa soudettava 30 kilometriä on aina yhtä kova ja palkitseva urakka, jonka jälkeen saakin polkea kauneimman kesän ajan pyörää, valmistautuessaan elokuun puolivälin tienoilla ajettavaan 66 kilometrin pyöräilykisaan. Pyöräilyn jälkeen on taas seitsemän viikkoa aikaa valmistautua 23 kilometrin juoksuun, jossa noin puolet matkasta on asfalttia ja loput hyväkuntoisia ulkoilureittejä.

ILMOITTAUDU KALEVAN KIERROKSELLE

Uusi kiertäjä?

REKISTERÖITY KIERTÄJÄKSI

Haluatko kuulla lisää?

TILAA KIERTÄJÄ UUTISKIRJE

Osalajit

Luisteluimg_5807-web

Pikaluistimet soveltuvat parhaiten rataluisteluun. Aloittelijoille on olemassa nilkkaa tukevia malleja, joilla on aluksi helpompi pitää tasapaino.

Viime vuosina asemansa ovat vakiinnuttaneet klaps -pikaluistimet, joissa luistimen terä on kiinni ainoastaan kärkipuolelta ja irtoaa kannasta saranan varassa.

Luistelumonoihin kiinnitettävät retkiluistinterät soveltuvat luonnonjääluisteluun, mutta ovat käyttökelpoisia myös radalla. Myös hokkareilla matkasta selviää, kun sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä vain riittää.

LUISTELU 2017

 

 


Hiihto

Kalevan Kierroksen yli 40km (vuonna 2017 54 km, jos sääolosuhteet sallivat) hiihto hiihdetään joko perinteisellä tai vapaalla tyylillä. Molemmille tyyleille on omat lähtönsä.

Perinteisen hiihtotavan vertailuaika on saavutettu suoritusaika. Vapaan hiihtotavan vertailuaika saadaan kertomalla suoritusaika parittomina ”vapaan hiihtotavan vuosina” kertoimella 1,06 ja parillisina ”perinteisen tyylin vuosina” kertoimella 1,18.

 

HIIHTO 2017

 

 

 


Suunnistusimg_4976-web

Kierroksen suunnistuksessa radan pituus on noin 15 kilometriä. Suunnistus juostaan yhteis- tai väliaikalähtönä. Vaikka metsään lähdettäisiinkin yhteislähdöllä, erilaiset hajonnat takaavat sen, että kanssakilpailijat eivät välttämättä kierrä kaikkia rastivälejä samassa järjestyksessä.

Varusteista keskeisin on kompassi, myös suunnistuskengät ja -asu ovat suositeltavia.

Suunnistuksessa käytetään elektronista kilpailukorttia (Emit), jonka voi kilpailussa myös vuokrata kilpailujärjestäjältä.

Kuntorasteja järjestetään lähes kaikkialla Suomessa keväästä alkaen ja monet seurat järjestävät etenkin keväisin suunnistuskouluja

SUUNNISTUS 2017


Soutuimg_6699-web

Noin 30 km soutu aamu- tai päivälähdössä joko yksin- tai vuorosoutuveneellä heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Myös melomalla saa suorituspisteen. Yksinsoutajat saavat vuorosoutajiin nähden 12 min aikahyvityksen. Veneitä ja soutukavereita voi hakea vaikka Kalevan Kierroksen venepörssin kautta.

SOUTU 2017

 

 

 


Pyöräilyimg_4455-web

Kierroksen pyöräily poljetaan aika-ajona noin 65 kilometrin matka. Startti tapahtuu väliaikalähdöin ja muiden pyöräilijöiden peesaaminen on kiellettyä. Ajoon soveltuu parhaiten kilpapyörä, mutta myös tavallisella retkipyörällä tai maastopyörällä matkasta selviää kyllä. Ohjaustankoon kiinnitettävä aika-ajotanko, ns. lepuuttaja, on hyvä matalan ajoasennon säilyttämiseen. Kypärä on pyöräilyssä pakollinen.

PYÖRÄILY 2017

 

 


Juoksu

Kalevan Kierroksen päättää vähintään 21,1 km:n mittainen, kaikille yhteinen maantie- tai maastojuoksu. Juoksussa ratkaistaan Kalevan Kierroksen voitot mies miestä- ja nainen naista-vastaan kisassa. Vuonna 2017 viimeiseksi lajiksi siirtynyt juoksu on n. 23 km kisa, jossa on sekä asfalttia että hyväkuntoisia ulkoilureittejä maastossa. Polkujuoksusta ei ole kysymys. Aikaisemmin juoksun matka oli joko maraton tai puolimaraton.

Juoksun siirtyessä syksyyn, juoksun harjoittelua voi talven jälkeen lisätä vähitellen eikä jaloille tule shokkia hiihtokauden jälkeen. Kesän sadepäivinä voi pyöräilyn sijaan lähteä juoksulenkille.

Ohjeita juoksuharjoitteluun löytyy nykyisin monesta paikasta, esim. Juoksufoorumi.

JUOKSU 2017

 

 

Pisteiden laskeminen

Kalevan Kierroksella jaetaan pisteitä siten, että osalajin voittaja saa 1000 pistettä. Muiden pisteet lasketaan suhteuttamalla suoritusaika voittajan aikaan. Suhteelliset aikaerot vaihtelevat lajista riippuen, mm. pyöräilyssä ilmanvastus ja soudussa virtausvastus tasaavat kilpailijoiden aikaeroja kun taas suunnistuksessa fysiikan lisäksi vaadittava taitoelementti kasvattaa eroja. Lajien erilaisesta luonteesta johtuen pistelaskennassa käytetään lajikohtaista etukerrointa, jonka avulla lajit pyritään asettamaan tasaveroisiksi toisiinsa nähden. Lajikohtainen etukerroin perustuu pitkä-aikaisiin tilastoihin.

Luistelu   1000 – 2800*log(oma aika/voittajan aika)
Hiihto     1000 – 2000*log(oma aika/voittajan aika)
Juoksu     1000 – 2000*log(oma aika/voittajan aika)
Soutu      1000 – 3500*log(oma aika/voittajan aika)
Pyöräily   1000 – 2800*log(oma aika/voittajan aika)
Suunnistus 1000 – 1300*log(oma aika/voittajan aika)

Voit laskea omat pisteesi pistelaskurilla.

PISTELASKURI

Pistejakaumassa lajien välillä tulee aina hajontaa mm. olosuhteista ja lajivoittajan tasosta riippuen. Suunnistuksessa ratojen/maaston haastavuus vaikuttaa pisteiden hajontaan. Alla pisteiden jakautuminen lajien välillä vuosilta 2015 ja 2016:

kk15pisteet_suhteellinen2kk16pisteet_suhteellinen

Huomio hiihdon pisteytyksistä:

Perinteisen hiihtotavan vertailuaika on saavutettu suoritusaika. Vapaan hiihtotavan vertailuaika saadaan kertomalla suoritusaika parittomina ”vapaan hiihtotavan vuosina” kertoimella 1,06 ja parillisina ”perinteisen tyylin vuosina” kertoimella 1,18. Molempien tyylien vertailuajat yhdistetään ja paras saa 1000 pistettä, johon muita aikoja verrataan.

 

Kalevan Kierroksen säännöt

Kalevan Kierros ry:n säännöt

Kalevan Kierroksen osakilpailusäännöt

 

Kalevan Kierroksen hallitus

Hallitukset kokoukset

Hallitus 2017