Maratonluistelun säännöt

Kun luistellaan monen luistelijan erissä, niin pitää muistaa noudattaa sääntöjä, jotta vältytään turhilta törmäyksiltä. Ja muistetaan, että kypärä on pakollinen varuste luistelussa.

kypärä

Maratoluistelun säännöt:

1. Luistelijan tulee käyttäytyä urheilijamaisesti.
2. Rataluistelussa lähdöt luistellaan neutraalilähdöllä (nollakierros luistellaan esiluistelijan kanssa). Neutraalilähtö tapahtuu siten, että kilpailijat luistelevat ns. 0-kierroksen esiluistelijan johdolla. Esiluistelija katsoo, että kaikki ovat mukana ja että jono muodostuu. Kun kärki on maalilinjalla, ammutaan lähtölaukaus.

lähtö
3. Peesaaminen on sallittua kunhan se ei häiritse koskettamalla kanssakilpailijaa.
4. Estäminen, kiinnipitäminen ja sivuun työntäminen on kielletty. Kaverin auttaminen esim. työntämällä eteenpäin on ehdottomasti kielletty.
5. Taktiset kärjen hidastamiset omalle tai kaverin irtiotolle on sallittua, kunhan se ei estä muiden kilpailijoiden perään pääsyä tai ohitusmahdollisuutta.
6. Maratonluistelussa ohittaminen on sallittua radalla vain ulkokautta oikealta.

P1271461
7. Kärkiryhmän luistelijat saavat valita vapaasti paikkansa letkassa, mutta kierroksilla ohitetut eivät saa siirtyä kärkiryhmän väliin, hännille kylläkin.
8. Pidä luistelulinjasi, älä tee äkkinäisiä liikkeitä sivulle, älä tunge itseäsi ahtaaseen väliin.
9. Vältä rinnakkain luistelua, ettet kaada kanssakilpailijaasi.
10. Maalisuoralla kierroksella ohitetut avaavat tilaa vapaaksi kärjen loppukiriä varten. Tällöin ohitettavat eivät saa liittyä kärjen mukaan.
11. Maaliviivan ylitys ja aika otetaan etummaisen luistimen kengän kärjestä, nosta käsi pystyyn maalin ylittymisen jälkeen ja kurvaa sivuun oikealle.

maalissa
12. Apuvälineiden käyttö on kielletty.
13. Ulkopuolinen huolto ei ole sallittua, oma pullo voi olla mukana.
14. Jokaisella kilpailijalla tulee olla oma kierroslaskija.

P1271532
15. Kuuluttaja ilmoittaa ja näyttötaulu näyttää jäljellä olevat kierrokset ja kärjelle viimeiselle kierrokselle soitetaan kelloa.

kierrostaulu
16. Mikäli olet keskeyttänyt, ilmoita siitä järjestäjille.
17. Luistinrikon sattuessa sinulla on mahdollisuus keskeyttää ja luistella toisessa erässä tuomarineuvoston luvalla.

 

Comments are closed.