Suunnistajille ohjeita

 

 

Kielletyt alueet

Suunnistuskisan järjestelyt ovat saaneet monenlaista kritiikkiä mm. ratojen vaikeudesta ja juomahuollon vajavaisuudesta. Mutta kyllä pitää antaa kritiikkiä myös kiertäjille itselleenkin. Osa valituksen kohteena olelleista asioista olisi ollut luettavissa kilpailuohjeista. On tärkeää, että ohjeet luetaan kunnolla ennen kisaa. Suuri rastien määrä oli tiedossa ennen kisaa. Erikseen vielä Kierroksen sivuilla mainittiin ennakkoon, että jokaisella rastilla kannattaa tarkistaa rastikoodi. Kunnollisten hajontojen vuoksi hajontarasteja oli aika lähekkäin.

Mutta suurin ongelma oli kiertäjien piittaamattomuus säännöistä. Muuttuneiden karttamerkkien vuoksi pistepellot ovat muuttuneet kieletyn alueen violetiksi kielletyn alueen kuvioksi. Tästä huolimatta osa kiertäjistä on ilmeisesti käyttänyt näitä kiellettyjä peltoja reittinään. Näinhän ei saa missään tapauksessa tehdä. Meiltä loppuu kohta suunnistusmaastot, jos kiertäjät eivät noudata sääntöjä. Jos pelto on merkattu kielletyksi alueeksi, niin sinne ei saa missään tapauksessa mennä.

Käykääpä lukemassa forumilta asiasta lisää: 2018 suunnistuksen keskustelufoorumi

roskaaminen-kielletty-min

Toinen asia mikä on puhututtanut myös muissa urheilutapahtumissa on roskaaminen. Suunnistajat ovat olleet tähän asti todella siistiä väkeä. Maastoon ei ole jäänyt kisan jälkeen mitään ylimääräistä. Nyt monissa hiihto- ja polkujuoksutapahtumissa on ruvennut esiintymään huolestuttavaa roskaamista. Tyhjiä geelipusseja on heitelty mihin sattuu. Tapahtuman järjestäjillä on ollut todella iso työ siivota maasto kilpailijoden jäljiltä.

Viime vuonna Kalevan Kierroksen vuosikokoksen yhteydessä järjestetyn rogaining-kisan maastosta ei löytynyt ainuttakaan roskaa. Joten kyllä kyllä ne roskat kulkeutuvat metsästä pois, jos vain on halua pitää maasto siistinä.

Eräs tunnettu somekirjoittelija oli muutamassa tunnissa kerännyt melkoisen määrän roskaa ulkoilureittin varrelta: Roskien keräämistä Karhunkierroksen varrelta.

Toivottavasi jatkossa kaikki kiertäjät jaksavat kantaa kaikki roskansa pois metsästä juottopaikoille ja maaliin. Tyhjä geelipussi ei paina mitään ja jokainen jaksaa varmasti tuoda sen pois metsästä. Pidetään maasto siistinä Kierroksen osalajien jälkeenkin.

IMG_7816

 

Comments are closed.